Dijagnosticiranje i rješavanje problema hardvera računala

0
129

Što je hardver?

Jesu li vam ovi pojmovi poznati? Monitor, RAM, CD pogon, CPU, grafičke kartice sav su hardver ili točnije računalni hardver. Te se komponente sastoje od računala, radeći zajedno s računalnim softverom da bi računalo uspjelo.

Jednostavno rečeno, hardver su opipljivi dijelovi vašeg računala, dijelovi koje možete dodirnuti, osjetiti i tako dalje.

Kvarovi hardvera

Kao što je već spomenuto, hardver i softver teoretski djeluju zajedno na stvaranju potpuno funkcionalnog sustava. Međutim, rijetko dobijete potpuno funkcionalan sustav cijelo vrijeme. Gotovo sigurno će doći do kvara hardvera, bilo da se radi o elektroničkim sklopovima ili čak cijeloj komponenti. Ponekad glavni faktor hardverskog kvara nisu komponente samog sustava, već zbog vanjskih čimbenika poput ekoloških katastrofa poput požara, zemljotresa i oluje.

Oporavak neuspjelih hardverskih komponenata sam po sebi nije veliki problem. U osnovi je identifikacija i zamjena problematične komponente. Međutim, kvarovi hardvera najsmrtonosniji su kada utječu na svakodnevnu rutinu i utječu na kritične osobne ili poslovne podatke. To se posebno odnosi na najvažniju komponentu računalnog sustava kada je u pitanju pohrana podataka, tvrdi disk.

Slijedi popis uobičajenih kvarova na hardveru:

 • Neuspjesi RAM-a
 • Konektor napajanja
 • Tvrdi disk
 • pregrijavanje
 • Kvarovi na LCD-u
 • matična ploča
 • USB kutija

Neuspjesi RAM-a

Lošu RAM memoriju je nekako teže dijagnosticirati jer slične simptome mogu prouzročiti problemi sa softverom, drugi hardverski problemi ili čak kvarovi na matičnoj ploči. No ako osjetite neki od ovih simptoma, korisnici bi trebali provjeriti postoji li loša RAM-a prije bilo kojeg drugog uklanjanja problema.

simptomi:

 • Windows ne počne svaki put prikazivati ​​različite poruke o pogrešci.
 • Windows se često ruši (plavi ekran) ili se smrzava.
 • Windows se ruši čim pokušate pokrenuti program.
 • Neobjašnjivi nasumični pad i zamrzavanje bez poruka o pogrešci.

Ispravljač napajanja

Česta slaba točka bilo kojeg prijenosnog računala je DC utičnica. Ako netko prijeđe kabel ispravljača dok je još spojen na prijenosno računalo, postoji velika mogućnost da se priključnica za napajanje ozbiljno ošteti.

Na većini prijenosnih računala DC priključak za napajanje je lemljen izravno na matičnoj ploči i postoje samo tri ili četiri mala igle koja ga drži na mjestu, što utičnicu za napajanje čini prilično slabom. Svako povlačenje kabela istosmjernog napajanja dok je pričvršćen na prijenosno računalo obično će izvući barem jedan od ovih pinova i razbiti lemljenje oko njega. Moderna prijenosna računala koriste prilično veliku snagu, od oko 70W do 120W ili čak više. Loša električna veza s izvučenog klina uzrokovat će iskre i zagrijavanje što će na kraju izgorjeti rupu kroz matičnu ploču i može biti čak i požarna opasnost.

Simptomi koji ukazuju na loš kontakt između DC utičnice i matične ploče:

 • Baterija se ne puni pravilno ili ostaje na pola napunjenosti i pored korištenja adaptera za napajanje.
 • Zaslon treperi (svjetlina se mijenja) dok je kabel napajanja uključen. To je uzrokovano prebacivanjem prijenosnog računala između istosmjernog napajanja (ekran je svjetliji) i napajanja baterije (zaslon je tamniji).
 • DC utikač se zagrijava nakon nekoliko minuta uporabe i može čak imati miris gorenja.
 • Čuju se "grebanje" koji dolaze iz DC utičnice.

Kako testirati slomljenu utičnicu:

  1. Uklonite bateriju

  2. Priključite kabel napajanja

  3. Pokrenite laptop

  4. Lagano mazite utikač istosmjernog napajanja na stražnjoj strani prijenosnog računala

Ako se laptop naglo ugasi (izgubi struju), pronađite prodavača da ponovo zavari ili promijeni DC utičnicu što je prije moguće, jer je matična ploča već počela gorjeti oko izvađenih pinova. Proizvođač može ponuditi zamjenu cijele matične ploče; no cijena nove matične ploče, zajedno s naknadom rada za njezino instaliranje, obično će koštati više od trenutne vrijednosti tog prijenosnog računala i ponekad može koštati više od tisuću dolara.

Zamjena ili ponovno lemljenje priključka za istosmjernu struju nije lak posao. Obično je potrebno nekoliko sati, ovisno o oštećenju i modelu prijenosnog računala. Da biste stigli do utičnice, prijenosno računalo mora biti potpuno rastavljeno i izvaditi matičnu ploču. Ako je ploča oko izvučenog klina jako izgorjela, utičnica za napajanje mora biti nezalemljena i ploča zakrpljena.

Nakon toga treba instalirati drugu utičnicu za napajanje, pričvrstiti je na kućište prijenosnog računala i spojiti žicama na matičnu ploču, jer patch ploča ne bi bila dovoljno jaka da podrži izvorni utikač za napajanje koji je direktno spajan na odbor.

Tvrdi disk

Kvarovi na tvrdom disku su najčešći problemi s hardverom računala. Tvrdi diskovi prijenosnog računala propadaju češće od tvrdih diskova na radnoj površini zbog prenosivosti prijenosnog računala u odnosu na prilično stajaće prijenosno računalo. Ako korisnik teško udari ili ispusti prijenosno računalo nekoliko centimetara dok se tvrdiču pristupa ili napaja, na tvrdom disku se mogu oštetiti.

simptomi:

 • Laptop se pokreće kao i obično, ali kad se Windows počne učitavati, prelazi na plavi ekran s tim da nedostaje ili je oštećen "UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME", "hal.dll nedostaje ili je oštećen" ili "WINDOWSSYSTEM32CONFIGSYSTEM" (ili slično) nedostaje ili je oštećen. Sve ove poruke o pogrešci ukazuju na problem u datotečnom sustavu. Ponekad to možete popraviti jednostavnim skeniranjem tvrdog diska na pogreške. Međutim, više od polovice tih slučajeva govori o tome da tvrdi disk počinje ići loše i vjerojatno razvija loše sektore.
 • Laptop se pokreće kao i obično, ali Windows se smrzava na početnom zaslonu "Windows XP", iako se plava traka i dalje pomiče, a korisnici mogu čuti osjet, ali neprestano klikom. Tvrdi diskovi se moraju zamijeniti.
 • Čim se pokrene prijenosno računalo, čuju se glasni klikovi ili brušenje i Windows se ne učitava. Tvrdi diskovi se također moraju zamijeniti.
 • Ubrzo nakon pokretanja prijenosnog računala pojavljuje se poruka (obično na crnom ekranu) "SMART test nije uspio. Odmah napravite sigurnosnu kopiju i zamijenite tvrdi disk" ili slično. Pa, to sve govori. PAMETAN. je samotestiranje koje je ugrađeno u tvrdi disk.

U gotovo svim slučajevima prijenosno računalo može se pokrenuti s "live" CD-a za pokretanje i sve radi normalno. U rijetkim slučajevima PCB tvrdog diska (tiskana pločica) može doći do kratkog spoja i čak izgorjeti. U tom se slučaju prijenosno računalo neće pokrenuti ako tvrdi disk ne uklonite.

Dobar alat pomoću kojeg možete provjeriti životni vijek tvrdog diska su ADRC-ovi provjeravanje tvrdog diska, On će skenirati tvrdi disk za loše sektore i obavijestiti vas ako je pogon i dalje dobre upotrebljivosti.

pregrijavanje

Pregrijavanje se događa kada nedovoljan protok zraka izvan kućišta računala preko CPU-a i matične ploče i izvan kućišta obično preko ventilatora za napajanje i drugih ventilatora kućišta.

Jednom kada se prekine protok zraka, toplina se nakuplja unutar kućišta. To uzrokuje isključivanje komponenti, ako je takva zaštita ugrađena ili neispravno djeluje. Dugoročno, pregrijavanje može nepovratno oštetiti komponente.

Također je preporučljivo držati računalo u suhoj i zasjenjenoj prostoriji, koja je čista i malo prašine.

Kvarovi na LCD-u

Najčešći neuspjeh ekrana s LCD ili "tekućim kristalnim zaslonom" su pretvarač, kabel i pozadinsko osvjetljenje.

simptomi:

 • Čini se da se prijenosno računalo pokreće kao i obično, ali zaslon je crn, ako ga korisnici pomiču, uključuje se i radi ispravno. Kabel nije uspio.
 • Čini se da se prijenosno računalo pokreće kao i obično, ali ekran je vrlo taman, mada malo mijenja boju i korisnici mogu vidjeti vrlo istančane slike. Neuspjeli pretvarač ili kabel 90% / 10%.
 • Neposredno nakon pokretanja zaslon ima tamno ružičasto / crveni ton i postaje taman nakon nekoliko sekundi. Pozadinsko osvjetljenje nije uspjelo.
 • Zaslon nekoliko puta treperi, ali tada postaje taman, ako ga korisnici pomiču ili lagano dodirnu po stranama, opet će treptati. Neuspjeli kabel ili LCD 50% / 50%.
 • Zaslon je crni ili bijeli (bez slike) i vanjski monitor radi. Neuspjeli kabel ili LCD 30% / 70%.
 • Na ekranu se nalaze pruge (okomite ili vodoravne) koje se mijenjaju kada korisnici pomiču po zaslonu ili ga lagano dodirnu po stranama. Neuspjeli kabel ili LCD 10% / 90%.

matična ploča

Većina kvarova povezanih s matičnom pločom nastaju zbog "reguliranog potrošnog materijala" i kvara sastavnih dijelova unutar tih sklopova. Strujni krug napajanja u vozilu djelomično je propao i preopteretio je sljedeće komponente, a problem bi bio u prvom redu s kondenzatorima.

Neuspjeh matične ploče na laptopu koji nije izvan garancije obično bi značio da je vrijeme za novi laptop. Cijena nove matične ploče obično je veća od trenutne vrijednosti prijenosnog računala.

simptomi:

Uključite ispravljač i pokušajte pokrenuti prijenosno računalo.

 • Ništa se ne događa.
 • Lampica "ON" svijetli, ventilator se vrti, ali na ekranu se ništa (crno) i HD ne možete čuti nakon 10-15 sekundi.
 • Lampica "ON" svijetli, ventilator se vrti, ali nakon nekoliko sekundi svjetlo se gasi.
 • Nakon pritiska na tipku "ON" zaslon ostaje crn i možete čuti tihi zvuk visokog zvuka koji dolazi s prijenosnog računala.

Oštećeni ili nepravilni upravljački programi uređaja i operativni sustav

Nevažeći ili oštećeni upravljački programi uređaja mogu opustošiti poslužitelj, zbog čega sustav u nekim slučajevima nije moguće pokrenuti sustav. Upravljački programi uređaja mogu se sukobiti s određenim aplikativnim programima i uzrokovati probleme s računalnim sustavom.

Budući da je Windows Vista tek pokrenuta, novi je operativni sustav vjerovatno da neki hardver ne podržava ili ne podržava u potpunosti.

Također, ažuriranja sustava, ažuriranja upravljačkih programa mogu također riješiti vaše "hardverske" probleme.

Vidjeti ažuriranje i ispravke

Također, pomaže (povremeno) nazvati dotičnu službu za pomoć radi upravljačkog programa koji se nalazi na tom određenom hardveru.

Kvar regulatora:

Pogreška regulatora može djelovati slično kao kvar pogona. Međutim, kada pogon ne uspije, korisnici ne mogu pristupiti tom posebnom pogonu; Kad kontroler ne uspije, korisnici ne mogu dobiti pristup svim pogonima, uređajima i bilo kojim drugim komponentama koje su povezane s tim određenim kontrolerom.

Upravljač ne radi zbog toga što neka komponenta ili dijelovi na upravljačkoj ploči ne rade. Kada korisnici pokušavaju pokrenuti sustav ne mogu se uključiti, pogledati, pristupiti ili čak dobiti hardverske poruke o sukobu.

Do kvara kontrolera dolazi zbog jednog od sljedećih razloga:

 • Uređaji / komponente nisu pravilno povezani

   Provjerite jesu li kablovi pravilno spojili uređaj / komponentu s kontrolerom
   Ako se komponenta uklapa u utor, pogledajte da je uložen, a ne spojen.
 • Uređaji / komponente ne postavljaju se ispravno

   Provjerite jesu li uređaji / komponente ispravno otkriveni i postavljeni na odgovarajućem zaslonu za postavljanje regulatora
 • Loši priključci

   Zamijenite loše priključke novim radnim
 • Loše komponente

   Zamijenite komponentu
 • Loša ploča sučelja ili matična ploča

   Preporučuje se zamijeniti ove komponente ili poslati računalo na servisiranje

Kvar hardvera: Veliki problem

Kao što smo ranije spomenuli, veliki problem nije zamjena ili popravak nefunkcionalnog hardvera, već izgubljeno vrijeme, prekidi u svakodnevnoj rutini (posebno za tvrtke) i gubitak kritičnih podataka. Ako vam je potreban sustav koji radi u svakom trenutku, imajte sigurnosnu kopiju kao sef za neuspjeh ili čak dva. Ako korisnici žele osigurati da se niti jedan od njihovih kritičnih podataka ne izgubi u slučaju problema s hardverom s njihovim računalom, postoji samo jedan način – Sigurnosno kopiranje podataka što je češće moguće.

Postoji mnogo različitih načina da se osigura sigurnosna kopija podataka i kako tehnologija napreduje, metode izrade sigurnosnih kopija postaju mnogo jednostavnije.

Pogledajmo na trenutak što je sigurnosna kopija. Izrada sigurnosnih kopija računalnih datoteka znači da korisnici prave kopiju podataka koji će biti pohranjeni negdje drugdje osim na računalu. Svi bi trebali uvijek imati sigurnosnu kopiju barem najvažnijih datoteka, jer ako netko iskusi problem sa hardverom, mogao bi još uvijek pristupiti datotekama.

Mnogi ljudi ne izrađuju sigurnosnu kopiju svojih datoteka jer ne znaju što trebaju. Započnite s onim datotekama koje se ne mogu lako obnoviti. Zatim prijeđite na datoteke u koje radite česte promjene samo u slučaju da slučajno promijenite nešto što ne biste trebali imati. Izradite sigurnosnu kopiju svoje glazbene kolekcije – jer to može biti prilično skupo zamijeniti u slučaju gubitka podataka.

Općenito, najbolja praksa je sigurnosno kopiranje datoteka najmanje mjesečno i češće ako korisnici redovno pristupaju datotekama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here