Disk umnožavanje – prednosti i nedostaci kopiranja hardvera i softvera

0
23

Hardver i softver mogu se koristiti za kopiranje i prijenos podataka. Oboje također imaju svoje niz prednosti i nedostataka. Potreba za svakim od njih ovisi od slučaja do slučaja. Umnožavanje diska je hardverski uređaj koji se koristi za takve funkcije. Umnožak diska primarno se koristio za proizvodnju. No danas, škole, organizacije i tvrtke također imaju potrebu za mnogim računalima. Bilo bi iznenađujuće ako neke organizacije postoje bez upotrebe računala i tehnologije.

Računala je potrebno ažurirati i nadograditi u određenim trenucima. Tehnologija je napredna i brzo se kreće. Stoga su potrebe za arhiviranjem starih podataka s tvrdih diskova i njihovim osvježavanjem nečim novim uobičajeni procesi.

Hardver

Hardverski uređaji, poput umnožavanja diska, mogu se koristiti sami. Za razliku od softvera, nije ga potrebno instalirati u računalo. Umnožavanje diska prilično je jednostavno za korištenje. Samo priključite uređaj na njega i pritisnite nekoliko gumba. Nakon toga počet će brisanje, kopiranje diska ili prijenos na drugi disk.

Njegova brzina može ići od 2GB / min (gigabajta u minuti) do 18 GB / min. Neki modeli duplikatora diska mogu kopirati Windows operativne sustave u samo 2 minute. Ova brzina je konstantna čak i ako obrađuje više uređaja odjednom. To ga čini idealnim za korištenje u masovnim umnožavanjima i uvođenjem sustava.

Što se tiče nedostataka, cijena umnožavanja diska može biti prilično visoka. Od manje od 50 USD do nekoliko tisuća. Ovisno o značajkama i kapacitetu. Kapacitet s obzirom na broj pogona koje može obraditi u isto vrijeme. Drugi mogući nedostatak je taj što ga treba fizički povezati s medijem koji obrađuje.

Softver

Softver ima iste mogućnosti kao i hardver. Koristeći mreže, neki također mogu izvoditi masovne postupke umnožavanja. Međutim, za to joj je potrebno više tehničkog znanja. Poznavanje mreža i računala postaje zahtjev za korištenje programa za kopiranje i prijenos podataka.

Za dupliciranje jednog pogona to košta manje. Softverska rješenja koštaju manje od 50 USD. Korištenje freewarea neće koštati ništa. Ako se moraju baviti istodobno s mnogim računalnim jedinicama, softverske licence mogu koštati mnogo više.

Što se tiče brzine, ne može biti tako brz kao duplikator diska. Rad kroz mrežu ograničava brzinu.

Dakle, hardver ili softver?

Povratak na glavno pitanje, obično je stvar izbora i sklonosti. Da ne spominjem, situaciju. Koliko se često pojavljuju sustavi masovnog umetanja? Ili koliko često se podaci trebaju arhivirati?

Zapravo ovisi o tome koliko često se moraju koristiti i o broju uključenih jedinica. Za ne toliko računalnih jedinica softver je isplativiji. Ako uključuje mnoge, tada je hardver idealniji. Ako je brzina velika stvar, izbor hardvera trebao bi biti izbor. Svaki od njih ima svoje niz prednosti i nedostataka. Najprikladnije za određene organizacije ovisilo bi o faktorima o kojima se raspravlja. Definitivno, proračun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here