Računalo Hardver

0
15

Računalni hardver: – Najbolje se opisuje kao bilo koja fizička komponenta računalnog sustava koja sadrži sklop, IC ili drugu elektroniku. Savršen primjer hardvera je zaslon na kojem pregledavate ovu stranicu. Bilo da se radi o monitoru računala, tabletu ili pametnom telefonu; to je hardver.

Bez ikakvog hardvera vaše računalo ne bi postojalo i softver se ne bi mogao koristiti. Na slici je Logitech web kamera, primjer vanjske hardverske periferne jedinice. Ovaj hardverski uređaj omogućuje korisnicima snimanje videozapisa ili slika i prijenos putem Interneta.

Vrste hardvera: –

Hardver

Vanjski hardver unutarnjeg hardvera

Unutarnji hardver: – Hardver koji se nalazi unutar vašeg računala i može se naći u računalu poznat je i kao unutarnji hardver.

Ex. Interni hardver: –

1. Matična ploča

2. Procesor

3. Ventilator

4. Toplina

5. RAM-a

6. Rom

7. Mrežna kartica

8. Zvučna kartica

9. SMPS (napajanje sa uključenim načinom rada)

10. Modem

1. Matična ploča: – Poznata je kao glavni dio računala. Poznat je i kao System Board. To je glavna štampana ploča koja sadrži utičnicu koja prihvaća napajanje i komunicira s CPU-om i RAM-om.

2. Procesor (CPU): – Procesor obrađuje sve upute koje dobija od hardvera i softvera.

3. Ventilator: – Hardverski uređaj koji održava cjelokupno računalo ili računalni uređaj hladnim cirkulirajući zrak do ili iz računala ili komponente. Na slici je primjer ventilatora na hladnjaku. Nalazi se na vrhu procesora ili CPU-a. To pomaže privući vrući zrak procesora i pomaže hladnijem.

4. Hladnjak: – Rashladnik je elektronički uređaj koji uključuje ventilator ili uređaj za zaštitu, kako bi se vruća komponenta poput procesora ohladila.

5. Mrežna kartica: – To je kartica za proširenje koja omogućuje povezivanje računala s mrežom; poput kućne mreže ili interneta pomoću Ethernet kabela sa RJ-45 priključkom.

6. Zvučna kartica: – Zvučna kartica je kartica za proširenje ili IC za proizvodnju zvuka na računalu koje se mogu čuti preko zvučnika ili slušalica. Iako računalo ne treba zvučni uređaj za funkcioniranje, oni se na svaki stroj nalaze u jednom ili drugom obliku, bilo u proširenju ili ugrađenom u matičnu ploču (onboard).

7. SMPS (napajanje s uključenim načinom napajanja): – Preklopljeni izvor napajanja (SMPS) je elektronički krug koji pretvara snagu pomoću sklopnih uređaja koji su na visokim frekvencijama uključeni i isključeni, te komponenti za pohranu, kao što su induktori ili kondenzatori za napajanje snage kada je prekidački uređaj u stanju nevodljivosti.

8. Modem: – Modem modulira odlazne digitalne signale s računala ili drugog digitalnog uređaja na analogne signale za konvencionalnu bakrenu liniju upletenih para i demodulira dolazni analogni signal i pretvara ga u digitalni signal za digitalni uređaj.

Vanjski hardver: – Hardver koji se nađe izvan računala poznat je i kao vanjski hardver.

Ex. Od vanjskog hardvera.

1. Tipkovnica

2. miš

3. UPS

4. Mikrofon

5. Pisač

6. Projektor

7. Joystick

8. zvučnik

9. Skener

10. Projektor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here