Bol nakon spinalne fuzije može ukazivati ​​na neuspjeh hardvera

0
55

Mnogo je potencijalnih uzroka bolova u leđima nakon operacije spajanja kralježnice. Kralježnica je vrlo dinamičan mehanizam i pokušaj da se jedan ili više njegovih segmenata pretvori u krutu jedinicu možda neće dati savršene rezultate.

Spinalna fuzija se vrši kako bi se uklonili bolni pokreti iz nestabilnog segmenta kralježnice. Tijekom postupka, komad koštane cijevi ili sličnog materijala nanosi se između dva kralješka, a segment je osiguran šipkama i vijcima za pediklu. U idealnom slučaju, korišteni hardver pruža dovoljnu stabilnost da se koštani transplantat lagano stapa s kralježnicom, spajajući ih u jedan kruti segment.

Tijekom i nakon operacije brojne stvari mogu poći po zlu. Prvo, hardver može biti ugrađen na takav način da ometa živce i mišiće oko kralježnice. Iako kirurzi imaju široko znanje o kralježničnim strukturama, područje je dovoljno složeno da čak i vješti kirurg može postaviti vijak ili šipku u položaj da uzrokuje bol. Također je moguće da se fuzija nikada ne dogodi; to može biti posljedica pretjeranog gibanja segmenta nakon operacije. Hardver se može slomiti ili migrirati tijekom procesa ozdravljenja, stvarajući bol i povećavajući rizik od neuspjele fuzije.

Važno je biti svjestan da bol nakon operacije može ukazivati ​​na hardverski problem. Ako se bol pojavi ubrzo nakon operacije (nakon što početna nakonoperativna bol nestane), moguće je da je bilo problem s postavljanjem hardvera ili da je hardver migrirao. Ponekad se nakon postupka fuzije štap pomakne s mjesta prije nego što se fuzija postavi ili se formira ožiljak kako bi se osigurao. U oba slučaja možete osjetiti lokaliziranu bol i nježnost kad dodirnete kožu iznad štapa. Također možete imati znakove živčanih smetnji (bol u pucanju, ukočenost i / ili slabost uz živčani put).

Tijekom vremena, umor metala može uzrokovati lom šipki ili vijaka. To može dovesti do živčanih bolova i grčeva u mišićima, jer fragmentirani implantat može ometati kretanje mišića.

Bol uzrokovanu hardverom može se otkloniti jedino uklanjanjem hardvera u kirurškom zahvatu.

Lonstein et. dr. izveli su studiju u kojoj su procijenjene komplikacije povezane s vijcima za pedicle koji su korišteni u 915 fuzija kralježnice izvedene između 1984. i 1993. Otkrili su da je bol u kasnom nastanku zahtijevala uklanjanje hardvera od onih koji su primili 24,3% izvornih postupaka. Otkriveno je da je za 20% onih kojima je uklonjen hardver pseudartroza ili neuspjela fuzija. U ostalih 80% slučajeva, tada je moguće da je hardver bio glavni uzrok boli. Pogledajte studiju na http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10565643?dopt=Abstract,

Prethodna studija prilično je stara, ali nedostaje novih studija o komplikacijama povezanim s operacijom fuzije kralježnice. Stopa spinalnih fuzija postupaka porasla je 250% od sredine 90-ih, a najveći porast stanovništva Medicare. To je stvorilo zabrinutost zbog toga što kirurzi izvode nepotrebne operacije zbog povratnih pogrešaka koje su dobili od proizvođača hardvera.

Iako se spinalna fuzija može pohvaliti 95% ili većom stopom uspjeha, važno je zapamtiti da ta stopa ne uzima u obzir niz komplikacija koje mogu rezultirati. Ako osjećate bol nakon fuzije kralježnice, zatražite slikovne testove da biste vidjeli je li vaš hardver na mjestu ili je slomljen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here